Slik finner du motivasjonen du trenger for å betale ned lån

Konsekvensene av å ha en dårlig privatøkonomi er det veldig få av oss som tenker særlig på i hverdagen. Inkassosaker, dårlig rente og betalingsanmerkninger er noe de færreste av oss (heldigvis) ikke har noe personlig forhold til. Men for noen av oss kan hverdagen møte oss med et smell etter at euforien over å ha fått innvilget et forbrukslån har lagt seg og pengene blitt brukt opp på oppussing, bil eller ferie.

Det er da du virkelig innser at dette er penger som skal betales tilbake og at det å bli gjeldfri kanskje tar litt lengre tid enn det du i utgangspunktet hadde håpet på. Fra et økonomisk perspektiv er det alltid lurt å betale ned forbrukslån raskt. Denne type usikrede lån har høyere renter enn andre lån og kan gjøre et stort innhugg på lommeboken din på langt sikt dersom du ikke innfrir lånet så kjapt som mulig.

5, 10 eller 15 år?

Når du søker forbrukslån på nett har du også muligheten til å selv velge hvor lang tid du vil bruke på å betale ned lånet. Hvis du velger en kortere nedbetalingsperiode vil det månedlige beløpet være forholdsvis høyt, men de totale rentekostnadene vil holdes lave som følge av at du innfrir lånet kjapt. En lang nedbetalingsperiode betyr at du slipper å betale mye penger hver måned, men totalkostnadene øker som følge av at lånet påløper renters rente over flere år.

Du skal huske på at bankene tillater deg å være veldig fleksibel hva angår nedbetaling. Hvis du plutselig får et lønnshopp eller av andre grunner ønsker å innfri lånet før tiden, så er det ingen som står i veien for at du blir kvitt forbrukslånet før tiden. Bankene er bare glade for å få pengene sine tilbakebetalt. Det er svært motiverende å se at den utestående balansen på et forbrukslån bare minker og minker. Du bør gjøre alt i din makt for å se at dette skjer så kjapt som mulig.

Før du søker lån bør du sette opp et månedlig budsjett

Det kan hende du leser denne artikkelen fordi du allerede trenger litt motivasjon for å bli kvitt forbrukslånet, og således kan dette avsnittet nesten virke litt unødvendig. Men til neste gang du søker forbrukslån bør du ha en klar plan før du legger inn noen søknad hos bankene. Sett deg ned med penn og papir og få definert svarene på følgende spørsmål:

1. Hvor lenge kommer forbrukslånet til å vare?
2. Hvor mange penger får jeg inn på konto hver måned? (les: inntekt)
3. Hva er mine faste utgifter?

Og når disse spørsmålene er besvart, så kan du enkelt besvare siste spørsmål i ligningen:

4. Hvor mange penger kan jeg ta meg råd til å betale ned hver måned på forbrukslånet?

Vær realistisk. Det å tro at du hver måned kan sette av halvparten av inntekten din på å betjene ett enkelt lån er i beste fall naivt. Hvis du er i tvil om hvor mange år du ønsker å bruke på å betale ned lånet, så bør du alltid runde oppover (hvis du tror at du kanskje kan klare å betale det ned på åtte år, så anbefales det å velge ti år). Som tidligere nevnt kan du alltid betale tilbake lånet kjappere hvis du ønsker og har muligheten til det.

Sett opp noen konkrete mål og planer

Psykologi er en veldig undervurdert del av privatøkonomien. Det er en grunn til at TV3 har byttet ut én av økonomene med en psykolog når de i serien ”Luksusfellen” besøker nordmenn med betalingsvansker. Dessverre er menneskehjernen laget slik at det er uhyre lett å møte motgang med likegyldighet, noe som forverrer problemene i veldig stor grad. Det er ingen tvil om at det kan være vanskelig å motivere seg til å betale ned et forbrukslån over 10 år dersom man brukte pengene over en to måneders periode.

Sett deg ned med penn og papir og skriv ned hvilke mål du har for nedbetaling av forbrukslånet. De kan for eksempel være formulert på denne måten:

1. Alltid betal alle regninger fra Bank X (fiktiv bank, avhengig av hvilken bank du søker lån hos) i tide. Aldri la noen regninger forfalle eller gå til inkasso.

2. Betal ned minimum 500 kroner ekstra på halvparten av regningene for å bli kvitt gjelden raskere. Lånet forsvinner kjappere enn man skulle tro.

3. Ring til banken hvert år for å høre om du kan prute litt på renten. Selv om det kanskje ikke alltid går som du ønsker, så har du i hvert fall sendt et signal til banken om at du er villig til å bli kvitt gjelden. Banken elsker slike kunder.

Når du har formulert disse planene dine, så bør du også belønne deg selv hvis du klarer å nå dem. Se på det som vanlige livsmål og glem at det handler om penger. Hvis du klarer å få nedbetaling av forbrukslån til å handle om noe positivt, så har du kommet veldig langt på vei for å slippe å skylde penger.

About: Admin


Leave a Reply