5 vanlige måter du kan disponere et lån uten sikkerhet

Når man skal låne penger, så er det som regel fordi man har et behov for det. De færreste tenker at «nå skal jeg låne penger, men hva skal jeg bruke de til?» Dog er det mange som lurer på hva man faktisk har lov til å bruke de lånte pengene på. Finnes det egentlig noe regelverk her, eller er det stort sett fritt frem?

Den gode nyheten er at det ikke finnes noe lovverk som regulerer bruken av et forbrukslån. Enklere forklart betyr det at hvis det er innenfor lovens rammer, så kan du bruke pengene på hva du vil! Her er fem eksempler på hva de fleste nordmenn foretrekker å bruke lånepengene på.

1. Ferie – en sikker vinner

Selv om vi har fire årstider i Norge, så vil nok mange mene at både vinteren og høsten føles mye lengre enn våren og sommeren.
Følgelig er vi nordmenn et reiseglad folkeslag, men det å komme seg til varmere strøk på vinterstid er ikke nødvendigvis billig. Derfor ligger ferie og reise på toppen over hva nordmenn bruker forbrukslån på, sier Dagbladet.no. Og det behøver nødvendigvis ikke være en dårlig idé – eller?

2. Oppussing og interiør

Vi tilbringer mye tid hjemme, og aldri før har det vært populært med tidsriktig innredning og interiør. Mens enkelte gjør storhandelen på IKEA for at det skal bli så billig som mulig, så velger andre interiørdesign og dyrere møbler.

Uansett hva man foretrekker så er både oppussing og innredning av en bolig nokså kostbart. Et forbrukslån kan gjøre at man får råd til det lille ekstra som man ønsker seg i hjemmet. Mye tyder også på at nordmenn flest kjenner til denne muligheten. ABCnyheter.no skriver at mange hustander bruker pengene sine på nettopp dette.

3. Nedbetaling av annen gjeld

Et forbrukslån er i utgangspunktet ikke et veldig rimelig lån, men sammenlignet med mange av alternativene så er det faktisk ikke så kostbart. Da tenker vi for eksempel på kredittkort eller dyre SMS-lån.

Har man vært uaktsom og pådratt seg for mye av denne typen gjeld, så vil et forbrukslån være ganske så gunstig. Da tar man opp et slikt lån for å betale ned den gamle gjelden, og dette er en metode mange har benyttet seg av de siste årene.

4. Forbrukslån som egenkapital

Er du desperat etter å komme inn på boligmarkedet? Det kan være lurt å komme seg inn så snart man har muligheten, men med dagens strenge krav fra regjeringen er det ikke veldig enkelt å være ung og nyetablert. Nettsiden Forbrukslån.no advarer derimot sterkt mot denne praksisen, da den fører for mye risiko med seg.

5. Kjøp av bil, båt eller campingvogn

Kjøretøy og motorvogn er også noe mange tar opp forbrukslån til. Man får en fin bil til under 50 000 kroner, eller tilsvarende fritidsbåt eller campingvogn. Selv om et forbrukslån har noe høyere rente enn dedikerte lån til disse formålene, så er det langt enklere å få innvilget slike søknader. Det betyr at det absolutt kan være en gunstig løsning dersom du har funnet drømmeobjektet på FINN.no.

Kostnadene relatert til lån har falt de siste årene

Man skulle kanskje ikke tro det, at forbrukslånene blir stadig rimeligere, hvis man leser litt i media. For mens stadig flere eksperter klager over nordmenns økende gjeld, så synker faktisk renten samtidig. Det er en kjent sak at boligrenten over flere år nå har vært historisk lav, men dette har også preget det generelle rentenivået i landet.

For deg som trenger kjappe penger er dette naturligvis en god nyhet, ettersom det aldri før har vært enklere å skaffe seg et forbrukslån til en gunstig penge.

Sterkere økonomi og lavere rente

Nordmenn får stadig bedre råd, noe som igjen fører til at man enklere kan forhandle med bankene om en lavere rente. Sammenlignet med for bare noen få tiår siden, så er rentenivået i Norge nå mange prosentpoeng lavere. En sterkere tro på en solid økonomisk vekst i Norge fremover gjør at renten trolig vil holde seg lav i flere år fremover. Det har likevel ført til at mange husholdninger er gjeldstynget, sier Huseierne.no.

Det er ingen tvil om at det er lett å la seg friste når bankene reklamerer med forbrukslån til en effektiv rente på langt under 10%, men samtidig er det viktig å være nøktern. Til tross for at disse lånene ikke lengre er så dyre som de en gang var, så bør man ikke låne unødvendig eller utover evne.

Bankene reduserer kostnader

En annen viktig faktor som gjør at forbrukslån har blitt mye rimeligere de seneste årene, er at bankene nå har fullstendig automatisert denne prosessen. Når de ikke behøver å ha ansatte som jobber med søknader og utbetalinger av lån, så sparer de naturligvis penger på dette. Samtidig som vi som kunder kan søke om lån tjuefire timer i døgnet!

Gjennom nettsidene til de fleste bankene i landet kan du nemlig fylle ut søknaden og få svar på den nokså umiddelbart. På denne måten har bankene nå svært lave kostnader på sine lånetjenester. Samtidig som de øker lånemarginen sin, så fører også dette til større konkurranse. Og vi vet alle hva konkurranse gjør med markedet – nettopp at prisene presses lavere.

Sunt med konkurranse

Og etter at det ble vanlig å søke om forbrukslån på nettet, så har det nærmest eksplodert med nye tilbydere. Nå er det ikke lengre bare banker og finansselskaper som skal tilby forbrukslån og kredittjenester – ethvert selskap med penger på bok hiver seg på bølgen. Først ut var naturligvis velkjente banker som Bank Norwegian (fra flyselskapet), men nå følger stadig flere etter.
Det er ingen spesielle ulemper med å søke om lån fra selskaper som ikke eies av tradisjonelle banker. Faktisk er vår opplevelse at de selskapene som nå prøver seg i lånebransjen er mer innovative og kan tilby ekstra gunstige lån i forhold til de «gamle traverne». For deg som kunde kan det bety gunstigere betingelser når du søker, en enklere søkeprosess og kanskje noen spesialtilbud som du ikke ville ha fått i den vanlige banken din.

For deg som liker å spare penger, men som samtidig trenger å låne penger, spår vi altså en lysende fremtid for de norske forbrukslånene.

About: Admin


Leave a Reply